Kebab vs gyros?
Mäso je oholené do pečiva, zabalené v žemle a nalepené zeleninou. Napriek tomu, že tieto mäsové občerstvenie sa zdajú byť podobné, sú úplne odlišné, najmä pokiaľ ide o mäso, bylinky, žemle, placky, obloženie a omáčky. Z historického hľadiska, môže byť kebab považovaný za predchodcu gyrosov. Olúpaný z veľkého mäsového kužeľa, ktorý sa pomaly otáča a pečie celý deň, toto mäso bolo veľmi populárne v tureckej ríši (1299 – 1923 ). Grécko bolo súčasťou tejto ríše – rovnako, ako rôzne časti arabského sveta. A nakoniec, kebabové mäso sa dostalo do gréckej kuchyne ako „gyros“.
Kebab
Pôvod majú v Turecku. Pôvod dnešnej populárnej verzie je v Nemecku.
Začiatkom sedemdesiatich rokov bol turecký kebab zavedený do Nemecka, kde bol mierne upravený. Bol to Kadir Nurman, turecký prisťahovalec, ktorý vynašiel nemecký Döner kebab, ako ho poznáme dnes. Bol prvý, kto si všimol, ako robotníci túžia po nejakom slanom jedle na cestách. Následne zabalil svoje kebabové mäso do nemeckého chleba, aby sa stal prenosným. Pridal niekoľko topingov a vytvoril rôzne omáčky. A tak sa narodil nemecký kebab.
Mäso je teľacie alebo kuracie.
Typické prísady,biela cibuľa, ľadový šalát, červená kapusta a paradajky a cesnakový dressing.
Gyros
Pôvod majú v Grécku. Gyros je veľmi podobný jedlám z mexickej, arabskej a tureckej kuchyne. Mäso je obvykle kombinácia jahňacieho a hovädzieho mäsa. Mäso je ochutené rôznymi typickými stredomorskými bylinami, ako je oregano, majoran, tymian a rozmarín. Typické prísady, paradajky, cibuľa a červená kapusta, studená omáčka z jogurtu, uhorky, cesnak, soľ, olivový olej.
Aký je rozdiel medzi gyrosom a kebabom?
·Gyros sa zvykne krájať na hrubšie rezance, kým kebab na tenké plátky.
·Pri kebabe sa nepoužíva bravčové mäso, pri gyrose áno.
·Gyros sa najčastejšie podáva v chlebe „pita“, kebab sa podáva v tureckom chlebe , žemle.